TERENSKA NASTAVA STUDENATA POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

TERENSKA NASTAVA STUDENATA POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENOG FAKULTETA UNIVERZITETA U SARAJEVU

Procesi proizvodnje, analize, uzgoj biljnih i životinjskih kultura kroz teoriju i praksu u laboratoriji na fakultetu izgleda nešto drugačije nego je to u svakodnevnici velikih pogona i na velikim poljoprivrednim dobrima. Studenti Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu su u proteklom periodu imali priliku upoznati teoriju u praksi i upoznati se na drugačiji način sa onim što uče kroz svoj studijski program.

Poljoprivredno- prehrambeni fakultet je u saradnji sa privrednicima obezbijedio studentima svih studijskih programa različite posjete kroz stručnu ekskurziju, u zavisnosti od predmeta izučavanja određenog programa.

Studenti prvog i drugog ciklusa odsjeka Biljna proizvodnja, Zootehnika i Ekonomika poljoprivrede i prehrambene industrije kroz svoju dvodnevnu stručnu ekskurziju posjetili su  Zemljoradničku zadrugu i poljoprivrednu apoteku "AT" Donji Vakuf kao i rasadnik jagodastog voća H&H fruit kompanije HEKO d.o.o. u Bugojnu. Ribogojilište RIZ Krajina - Martin Brod je bila naredna destinacija koja je posebno interesovala studente Zootehnike. Drugi dan stručne ekskurzije odvojen je za posjetu Konjičkog kluba "Jedinstvo" Bihać,  Poljoprivredne zadruge "AgroDar" i Poljoprivrednog gazdinstva "Babić”, gdje su studenti imali priliku vidjeti farmu magaraca, krava i ovaca. Zajedno sa studentima prvog ciklusa Biljne proizvodnje, Zootehnike i Ekonomike poljoprivrede i prehrambene industrije, posjetama su prisustvovali i studenti Prehrambenih tehnologija drugog ciklusa, te su osim zajedničkih posjeta posebno obišli proizvodnju mlijeka i mliječnih proizvoda “Meggle” u Bihaću, gdje su se upoznali sa svim linijama proizvodnjePriliku da bolje upoznaju proizvodnju sira imali su u “Kupres Milch” mljekari kao i u “Poljoradu” iz Travnika, gdje su studenti uz pojašnjenja tehnologa obišli pogone i upoznali se sa proizvodnjom tradicionalnog travničkog sira.

Studenti prvog ciklusa Prehrambenih tehnologija su istovremeno putovali prema Brčkom, posjetili Peradarski kompleks "Brovis" Visoko. Proizvodnju čaja, kafe, čokolade, kikirikija i praškastih proizvoda su mogli bliže upoznati kroz pogone kompanije “Vispak” Visoko. ”Stari dukat” u Zenici je otvorio vrata našim studentima i profesoricama te pokazao svoje tradicionalne načine proizvodnje kafe za bosanskohercegovačko i inostrano tržište. “Corn flips” u Srebreniku je studentima približio proizvodnju svojih tradicionalnih proizvoda. Naredno odredište je bio “Bosnaplod” u Brčkom koji se bavi preradom svježeg voća, a za kraj, studenti su posjetili “Menprom” mesnu industriju u Tuzli i Farmu Spreča.

 

Ovim putem se zahvaljujemo svim privrednicima koji su otvorili svoja vrata za studentsku posjetu Poljoprivredno- prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, na gostoprimstvu, praktičnim znanjima i lijepim uspomenama i iskustvima koje će studenti koristiti kroz svoje studije ali i, sigurni smo, nakon studija i na tržištu rada.










































































Objavljeno: 01.06.2023