TERENSKA NASTAVA – POSJETA POLJOPRIVREDNOM DOBRU: FARMA "SPREČA"
I ZOO VRTU"BINGO"

TERENSKA NASTAVA – POSJETA POLJOPRIVREDNOM DOBRU: FARMA "SPREČA"
I ZOO VRTU"BINGO"
Studenti prvog ciklusa Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta, odsjeka Zootehnika i Ekonomika poljoprivrede i prehrambene industrije su 16.05.2023 godine posjetili Farmu muznih krava "Spreča" u Kalesiji i Bingo zoo vrt u Tuzli u pratnji sa prof.dr Muhamedom Brkom, doc.dr Vedadom Škapurom i prof.dr Almom Rustempašić.




Prilikom posjete Farmi Spreča studente je dočekao direktor farme Mr. Said Karić i upoznao studente sa radom farme, uzgojem, proizvodnjom svježeg kravljeg mlijeka, tovnih kategorija životinja i električne energije pomoću bioplina. Studenti su imali priliku da vide prvo Bioplinsko postrojenje u Bosni i Hercegovini koje se koristi za proizvodnju električne energije, a kao sirovine koriste se kukuruzna silaža, pileći i goveđi stajnjak. Navedene sirovine se ubacuju u jame u kojima se miješaju i prebacuju u fermentore u kojima dolazi do proizvodnje bioplina. Cijeli proces je automatizovan, a praćenje procesa se vrši kroz kontrolnu sobu. Pored toga studenti su vidjeli rotaciono postrojenje za mužu, sistem hranjenja i uzgojene objekte. U blizini farme Spreča nalaze se i objekti nove farme pilića "Krušik" koju su studenti posjetili. Kapacitet farme je 1,6 miliona kilograma pilećeg mesa godišnje, a sastoji se od šest peradarnika čiji je kapacitet 26 000 pilića.



Pored farme Spreča, studenti su posjetili i Zoo vrt Bingo. Srdačno ih je dočekala direktorica zoo vrta Alma Karić i provela kroz pravo životinjsko carstvo. Studenti su imali prilike vidjeti veliki broj egzotičnih, divljih i domaćih životinja, a najveća atrakcija su bili medvjedi i lavovi. Direktorica Alma je naše studente upoznala sa hranjenjem divljih životinja, čišćenjem objekata i brigom o njima.









Objavljeno: 18.05.2023