49. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE-SAJAM ŠLJIVE GRADAČAC

49. MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE I PREHRAMBENE INDUSTRIJE-SAJAM ŠLJIVE GRADAČAC


U Gradačcu je 24.8.2022. godine otvoren 49. Međunarodni sajam poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajam šljive Gradačac. Otvaranju je prisustvovala delegacija Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta koju su činili prof.dr. Muhamed Brka, prof.dr. Enisa Omanović-Mikličanin, prof.dr. Lutvija Karić i prof.dr. Pakeza Drkenda.


Na otvaranju sajma obratio se i dekan fakulteta, prof. dr. Muhamed Brka. Drugog dana sajma održano je naučno-stručno savjetovanje u organizaciji našeg fakulteta. Predavanja su održali dekan fakulteta i prof. dr. Pakeza Drkenda, a teme su bile regenerativna poljoprivreda i analiza proizvodnje šljive.


"Uloga struke u razvoju sajma je od velikog značaja, na čemu smo posebno zahvalni Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Ove godine novina je da imamo podsajamsku manifestaciju, a riječ je o petom međunarodnom sajmu pčelarstva, na kojem će naši pčelari predstaviti najkvalitetnije medove koji su nastali na najljepšim ravnicama i planinama", kazao je Ensar Mešanović, direktor Turističke zajednice Gradačca.


Gradačački sajam šljive trajat će do do 27. augusta ove godine, a ovogodišnji naglasak je i na očuvanju tradicije, posebno kada se govori o pripremanju starih poslastica od voća, konkretnije šljive.




Shodno tome, na jezeru Hazna će biti organizirana Gastro avlija u kojoj će posjetioci moći vidjeti kako nastaju određeni proizvodi od šljive, među kojima su tradicionalna šljivopita, halvapita, ali i pekmezi.


Objavljeno: 28.08.2022