DEKAN BRKA OŠTRO ODGOVORIO ČERKEZU: OVO JE JAVNI LINČ, RAZGOVARAT ĆU S ADVOKATOM

DEKAN BRKA OŠTRO ODGOVORIO ČERKEZU: OVO JE JAVNI LINČ, RAZGOVARAT ĆU S ADVOKATOM

Nakon što je jučer utvrđeno da je od 36 zaposlenika Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu na COVID-19 pozitivan samo dekan Muhamed Brka, danas su stigli nalazi za drugu grupu zaposlenika.

Od njih 35, niko nije pozitivan na novi soj koronavirusa. Danas je testirana i treća grupa, od također 35 zaposlenika, te se nalazi očekuju možda već sutra, potvrdio je sam dekan Brka.

On je oštro reagirao i na istup Gorana Čerkeza, člana Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, koji je rekao da su ga jutros zvali iz Arhiva jer je dekan tamo imao sastanak. Sada će biti neophodno pronaći sve kontakte koje je imao dekan Brka s obzirom na to da je sve vrijeme radio.

„Tu se radi o neodgovornosti građana koji je imao sastanak na ozbiljnom mjestu bez maski. Kad se akademska zajednica tako ponaša, šta da očekujemo od drugih. Imaju mjere. Na sastanku se drži distanca ili nosi maska“, istakao je jutros Čerkez.

Dekan Brka je u reakciji za Radiosarajevo.ba istakao da je ogorčen i da će zbog ovoga vjerovatno razgovarati s advokatom jer je "ovo javni linč".

"Ja sam u srijedu bio u Arhivu BiH. Došao sam s maskom. Uradili smo dezinfekciju ruku na ulazu. Ušli smo u kancelariju s maskama. Tamo niko nije imao maske. Pitao sam da li da skinem masku ili ostavim, a oni su mi rekli 'i mi smo bez maske'. Ja sam je skinuo. Imali smo socijalnu distancu. Niko nije imao kontakt sa mnom bliži od dva metra", kazao je Brka.

Istakao je i da nije znao da je pozitivan.

"Može li gospodin Čerkez reći da me neko od njih u Arhivu nije zarazio. Niko od njih nije testiran. I, također, moram reći da sam ponosan na svoje Tešnjake. Ali ja nisam bio u Tešnju šest mjeseci", dodao je Brka, referirajući se na sumnje da se zarazio u Tešnju.

Naglasio je da je ogorčen što osoba na poziciji na kojoj je Čerkez "iznosi neistine i širi paniku", a ne interesira ga što "njegove institucije nisu radile kako treba".

Brka je podsjetio da je nekoliko zaposlenika fakulteta bilo jako bolesno u martu, te da su zvali zdravstvene institucije koje ih nisu uputile na testiranje. 

Tek prošle sedmice je dvoje zaposlenika samoinicijativno privatno uradilo test koji je pokazao da su preboljeli COVID-19, ali ih ni privatna poliklinika, kaže Brka, nije uputila njihovom ljekaru.

"Ne, nego sam ja sam zvao Zavod za javno zdravstvo iz kojeg su rekli da se svi preventivno testiramo. To je trebao sistem gospodina Čerkeza da uradi", dodao je Brka.

Napomenuo je da je troje njegovih kolega, s kojima je blisko radio, negativni i istakao da je on sam uradio apsolutno sve.



Objavljeno: 05.06.2020